Web Analytics Made Easy - Statcounter

پیمایش ملی ذائقه سینمایی ایرانیان، نکاتِ قابل تأملی را نشان داده که هنوز سریالی مثلِ «پایتخت» در زمره محبوب‌ترین‌های مردم قرار دارد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، در گزارشی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیمایشی از ذائقه سینمایی ایرانیان داشته که نکاتِ جالب و قابل تأملی در درونِ آن وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این پیمایش برای دستیابی به تصویری کلی از انتخاب­ها و سلیقه‌های سینمایی ایرانیان، در تابستان 1400 در سطح ملی اجرا شده است. مرحله گردآوری اطلاعات این پیمایش ملی با تعداد نمونه 5.339 در تیر 1400 و به شیوه تلفنی انجام شده است.

تحلیل جایگاه فیلم و سریال در زندگی روزمرۀ مردم، شناخت ترجیح­ها و سلیقه‌های سینمایی آنان و بازشناسی الگوهای قابل ­تشخیص در «مصرف سینمایی» ایرانیان ازجمله اهداف این پیمایش بوده است. توجه به دلالت‌­های فرهنگی و اجتماعی کلان­تر ذائقۀ سینمایی پاسخگویان نیز از دیگر اهداف این پیمایش بوده است. آنچه که اکنون منتشر می‌شود صرفاً دربردارنده برخی از یافته‌های این پیمایش ملی است.

پاسخگویانی که فیلم و سریال می­‌بینند و آنها که  نمی­‌بینند

به استناد این پیمایش، نیمی از پاسخگویان (50.3 درصد) روزی یک یا چند فیلم یا سریال تماشا می‌­کنند. افرادی که از هفته­‌ای چندبار تا سالی چندبار فیلم یا سریال تماشا می‌­کنند 31 درصدند. همچنین 18.3 درصد نیز اظهار داشته‌­اند که فیلم تماشا نکرده یا حداکثر سالی یک فیلم می­‌بینند.

به‌طورکلی 81.7 درصد پاسخگویان اظهار کرده‌­اند که فیلم و سریال می­‌بینند و 18.3 درصد گفته‌­اند هرگز فیلم نمی­‌بینند یا حداکثر سالی یک فیلم می­‌بینند که این عدد نسبتاً قابل توجه است.

یافته­‌های مربوط به پاسخگویانی  (81 درصدی) که فیلم و سریال می­‌بینند 

نحوه تماشای فیلم و سریال 

به استناد این پیمایش، تماشای فیلم و سریال از طریق تلویزیون ایران، بیشترین فراوانی را نسبت به دیگر روش­ها دارد؛ بعد از آن به ترتیب؛ دانلود از اینترنت و تماشای فیلم و سریال از طریق ماهواره شیوه­های رایج پاسخگویان برای تماشای فیلم و سریال است.

فیلم ایرانی یا خارجی؟

ترجیح بیش از نیمی از پاسخگویان (58.1 درصد) بر تماشای فیلم­‌های سینمایی ایرانی است. از سوی دیگر 21.7 درصد، فیلم­های سینمایی خارجی را ترجیح می­‌دهند. برای 16.6 درصد نیز به‌طورکلی کشور سازنده فیلم اهمیتی ندارد.

سینمای کدام کشورها در ایران  طرفدار بیشتری دارد؟

به استناد این پیمایش، فیلم‌های آمریکایی طرفداران بیشتری دارد.

بهترین فیلم‌­های  سینمایی ایرانی از دید مخاطبان

در انتخاب بهترین فیلمی که فیلم­‌بین­‌ها تاکنون مشاهده کرده­‌اند، آنان به‌ترتیب از «متری شیش و نیم»، «اخراجی­ها»، «آینه بغل» و «مارمولک» نام برده­‌اند. قرارگرفتن نام هر دو فیلم سعید روستایی یعنی «ابد و یک روز» و «متری شیش و نیم» که مضمون اجتماعی دارند در میان فیلم­‌های برگزیدۀ پاسخگویان در نوع خود توجه­‌برانگیز است.

این دو فیلم در سالیان اخیر به دلایل مختلف موضوع توجه مخاطبان قرار گرفته و از مدیوم­‌های مختلف مانند اینترنت و ماهواره در دسترس آنان بوده­‌اند. اما روند کلی‌­تر عبارت است از محبوبیت فیلم‌­های کمدی در میان مردم؛ فیلم‌­هایی که برخی از آنان به دلیل کیفیت نازل مورد انتقاد منتقدان سینما قرار داشته­‌اند.

 فیلم‌­های برگزیدۀ خارجی مخاطبان

براساس پیمایش ملی ذائقه سینمایی ایرانیان، مردم شناخت زیادی از «فیلم­های خارجی»، ندارند و حوزۀ علائق آنان نیز بسیار متنوع است. جز گروه بسیار ناچیزی از علاقه­مندان حرفه­ای سینما، انتخاب سایرین تاحدی «تصادفی» است و البته با جنبه سرگرم‌کنندگی مرتبط است. به لحاظ ژانر نیز در این فهرست تنوع به چشم می­خورد. چند فیلم از فیلم­های موسوم به اکشن در فهرست فیلم­های برگزیدۀ خارجی مخاطبان قرار گرفته است. فیلم‌های «سریع و خشن»، «پدرخوانده»، «ارباب حلقه‌ها»، «شعله» و «بر باد رفته» به ترتیب فیلم‌های برگزیده مخاطبان بوده است.

تماشای سریال­‌های ایرانی و خارجی

در پاسخ به این پرسش که: «بیشتر سریال­‌های ایرانی تماشا می­کنید یا  خارجی؟» اکثر پاسخگویان (73.9 درصد) اظهار داشته­اند که سریال­های ایرانی را بیشتر تماشا می­‌کنند. در مقابل 14.2درصد بیشتر سریال­‌های خارجی را تماشا می­‌کنند. 1.7 درصد نیز برایشان ایرانی یا خارجی بودن سریال تفاوتی ندارد.

در میان افرادی که «سریال‌­های خارجی» را تماشا می­کند سریال­‌های آمریکایی و ترکیه­ای در رده اول و دوم قرار گرفته­‌اند. فاصله میان این دو نیز زیاد نیست. همانطور که انتظار می‌­رفت سریال­‌های ترکیه‌­ای جایگاه مهمی در سبد مصرف فرهنگی ایرانیان پیدا کرده‌­اند.

بهترین سریال­‌های ایرانی مورد تماشا

پاسخگویان سه «سریال داخلی» «پایتخت»، «دودکش» و «یوسف پیامبر» را به عنوان سریال­‌های محبوب خود برگزیده‌­اند. جز در مورد سریال محبوب «پایتخت» و تا حدی سریال «دودکش» که فصل سوم آن در زمان اجرای پیمایش برای نخستین بار در حال پخش بود، سایر سریال‌­ها از سوی شمار اندکی از پاسخگویان به عنوان سریال محبوب انتخاب شده‌اند.

معیارهای انتخاب فیلم

پرسش «فیلم­‌هایی را که می‌­بینید غالباً چطور انتخاب می­‌کنید؟» می‌­تواند در شناخت آگاهی، جدیّت و ترجیحات پاسخگویان پرسش مهمی باشد. 37 درصد پاسخگویان گفته‌­اند که بیش از هر عامل دیگری «اتفاقی» فیلمی را برای تماشا انتخاب می­‌کنند. 17.5 درصد پاسخگویان، اطرافیان و دوستان را مهم­ترین مرجع انتخاب فیلم برای تماشا عنوان کرده‌­اند و حدود 14 درصد تبلیغات را 14 درصد حضور بازیگر مورد علاقه‌­شان را ملاک اصلی در انتخاب فیلم دانسته‌­اند، اما سهم کارگردان 2.4 و نقدهای سینمایی صرفاً کمی بیش از 6 درصد است.

یافته­‌های متنوع این پیمایش در گزارش نهایی تحقیق در قالب متنی تحلیلی به انضمام جُستارهای شماری از پژوهشگران منتشر خواهند شد.

مشکل تلویزیون کجاست؛ بازیگر، فیلمنامه، مدیر یا رقبا؟توضیحات رئیس صدا و سیما درباره ملاک‌های انتخاب مدیران جدید تلویزیون / بررسی حمله سایبری به کجا رسید؟

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: وزارت ارشاد رسانه ملی فیلم سریال وزارت ارشاد رسانه ملی فیلم سریال تماشای فیلم و سریال سینمایی ایرانیان سینمایی ایرانی پیمایش ملی فیلم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۷۸۷۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به هیاهوی جدید درباره سریال «پایتخت»

پیگیری‌های رسانه‌ای درباره سرانجام «پایتخت۷» با دو اتفاق سرزبان‌ها افتاد؛ یکی خبر حذف از کنداکتور آی‌فیلم سرو صدایی به پا کرد و دیگری خبری از تولید فصل جدید که نه پایتختی‌ها و نه تلویزیونی‌ها آن را تأیید نکرده‌اند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مهدی نقویان رئیس مرکز سیمافیلم پیش از آغاز سال 1403 به ساخت فصل‌های جدید سریال‌های «پایتخت» و «گاندو» اشاره کرد. 

او در گفت‌وگویی با خبرنگار تسنیم به این نکته اشاره کرد: فیلمنامه «گاندو» که فیلمنامه‌اش مراحل تأیید در داخل صداوسیما انجام می‌شود ان‌شاءالله در سال جدید وارد مراحل پیش‌تولید و تولید می‌شود. اگر مشکلی هم پیش نیاید حتماً سریال «پایتخت» جدید را در 1403 می‌بینیم.

اما در طول سال گذشته و سالِ جاری، حواشی دست از سرِ «پایتخت» برنداشت. به طوری‌که چندی پیش در دیدار هنرمندان با پیمان جبلی، سؤالی که از سیروس مقدم کارگردان این سریال هم پرسیده شد همین بود؛ «پایتخت» چه زمانی ساخته می‌شود؟ به نوروز 1404 می‌رسد؟ او هم همچون مدیرانِ‌تلویزیون خیلی صریح و قطعی درباره سرانجام تولید سریال صحبت نکرد و به عبارتِ «تولید سریال در حال پیگیری و مذاکره است» اشاره کرد. 

همان نکته‌ای که بارها مدیران سیمافیلم به آن اشاره کرده‌اند که روالِ معمول ساخت سریال‌ها خصوصاً مجموعه‌های چند فصله به همین صورت است. نکته‌ای که سیدسلیم غفوری قائم‌مقام معاونت سیما به آن اشاره کرد؛ "«پایتخت» در حال گفت‌وگو هستند طبعاً به طرح و فیلمنامه خوب و جذابی برسند حتماً امسال در دستور کار قرار می‌گیرد. این روزها دفتر فیلمنامه کارهای جدید در حوزه طنز طراحی می‌کند."

اما دو خبر بار دیگر «پایتخت» را به صدرِ اخبار آورد. ابتدا خبری بود که مثلِ همیشه از درونِ گمانه‌زنی‌ها بیرون آمد؛ «پایتخت7» وارد مرحله پیش‌تولید شده و بازیگران از مردادماه مقابل دوربین خواهند رفت. اول آنکه سارا و نیکا به عنوان دختران نقی معمولی در این سریال حضور نخواهند داشت و ثانیاً سریال برای نوروز 1404 آماده خواهد شد. این نکات هم در رایزنی‌های رسانه‌ای آمده است. 

اگرچه پیشتر گروه عوامل پایتخت برای پیدا کردن دو دختر دوقلو برای بازی در این سریال، فراخوان اعلام کرده بودند. شاید گمانه حضور نداشتن دختران نقی معمولی (سارا و نیکا) با این فراخوان جدّی‌تر شده باشد. 

البته خبر شروعِ پیش‌تولید سریال و تولید در مردادماه را نه مدیران تلویزیون و نه عوامل «پایتخت» تأیید نکرده‌اند. اما در عین حال پیگیری، مذاکره و رسیدن به یک طرح و فیلمنامه درست نکته‌ای بوده که مدیران سیما و سیمافیلم به آن اشاره داشته‌اند. 

«موسی» و «پایتخت» امسال ساخته می‌شوند؟

خبر دیگری که برای «پایتخت» در شبکه‌های اجتماعی، حواشی‌ای ایجاد کرد؛ حذف این سریال از کنداکتور شبکه آی‌فیلم است. خبری مبنی بر شروع پخش «پژمان» رسانه‌ای شد که بعد از «پایتخت5» این سریال روی آنتن خواهد رفت. پیگیری‌های خبرنگار تسنیم نشان می‌دهد تلویزیون به دنبال پخش فصل ششم «پایتخت» نیست؛ همان فصلی که آغازِ حواشیِ گروه پایتخت با تلویزیون بود و چند قسمت پایانی هم به سختی و با پیگیری‌های مداوم ساخته و روی آنتن رفت. اما به هر ترتیب تلویزیون تصمیمی برای پخش این فصل ندارد و بعد از پایان فصل پنجم، سریال «پژمان» را از شبکه آی‌فیلم پخش خواهد کرد. 

فصل ششم سریال پایتخت به جز پخش اولیه خود در نوروز 1399 هیچگاه به شکل کامل بازپخش نداشت و تنها تکرار آن همان خلاصه شش قسمتی بود که شبکه یک در شب نوروز سال 1400 روانه آنتن کرد.

باید دید بالأخره سرانجام ساخت فصل جدید «پایتخت» به دور از این گمانه‌زنی‌های گهگاه به کجا خواهد رسید؟ آیا بنابر پیگیری‌های متعدد اهالی رسانه و پاسخِ همیشگی مدیران تلویزیون به پیگیری برای ساخت سریال در 1403، این سریال امسال به تولید خواهد رسید؟ به نوروز 1404 می‌رسد و یا در زمانی دیگر تولید و پخش خواهد شد؟

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نگاهی به هیاهوی جدید درباره سریال «پایتخت»
  • پیش تولید «پایتخت۷» آغاز شد
  • پیش‌تولید «پایتخت ۷» آغاز شد
  • آغاز پیش تولید «پایتخت ۷» / تصویربرداری قصه‌های خانواده معمولی از مرداد
  • پیش تولید «پایتخت ۷» آغاز شد
  • پیش تولید «پایتخت۷» آغاز شد؛ تصویربرداری قصه‌های خانواده معمولی از مرداد
  • آغاز پیش تولید «پایتخت۷» / تصویربرداری قصه‌های خانواده معمولی از مرداد
  • مردمی که تلویزیون نمی‌بینند و سریال‌هایی که دیده نمی‌شود!
  • مردمی که تلویزیون نمی‌بینند و سریال هایی که دیده نمی‌شود!
  • تغییر صدا و چهره رحمان و رحیم سریال پایتخت بعد ۹ سال (فیلم)